Ползите от какаото, доказателство, че шоколадът е салата и защо е полезно да ядем шоколад

Ползите от какаото, доказателство, че шоколадът е салата и защо е полезно да ядем шоколад
4 август 2020

Всички познаваме вкуса на качествения шоколад и удоволствието, което се разлива по небцето ни, когато си хапнем голямо и вкусно парче от любимия ни десерт. Отдавна е доказано, че най-добрите начини за отделяне на ендорфин в тялото са силният смях и хапването на вкусен шоколад, ето защо винаги когато сме тъжни, уморени или се чувстваме зле, организмът ни започва да търси парченце (или цял) шоколад.

 

Ползите от какаото

Шоколадът, особено черният (над 60%), съдържа много минерали, антиоксиданти, фибри и триптофан, който спомага за добра памет, намаляване на стреса и цялостно повишаване на настроението.

Какаовите семена съдържат в себе си фосфати, витамини от групата В, алкалоиди, нишесте, около 50% липиди, 10% протеини и дъбилни вещества – главно катехини. Те съдържат още теобромин, който е много лек стимулант и кофеин, който обаче е в много малки дози – по-малко отколкото в чаша чай.

Освен всички чудесни неща, които ни дава какаото, то има и сериозни здравословни ползи за нашия организъм:

  • Сваля кръвното налягане
  • Подобрява кръвообръщението в мозъка
  • Помага при депресия и депресивни състояния

Според експертите, когато ни се дояде шоколад, тялото ни всъщност иска какао. Те съветват да избираме шоколади с високо съдържание на какао, за да извлечем най-доброто от вкусното лакомство.

 

Защо шоколадът е салата?

Да започнем от там, че какао се наричат семената на какаовото дърво или прахта, която се произвежда от тях. Както споменахме по-горе, какаото е една от основните съставки в шоколада и както вече научихме какаовите зърна растат на дърво. По този начин можем да определим какаото, като растение и съответно да изходим към тезата, че след като основната съставка на шоколада е растение, самият той е ...САЛАТА. Когато добавим, домати, черен пипер, малини или ягоди, можем да си направим страхотни и разнообразни, плодови или зеленчукови салати, подходящи за всеки повод!

 

Защо е полезно да ядем шоколад?

Учените са установили, че шоколадът е полезен за сърцето, кръвообращението и мозъка, и се предполага, че е възможно да бъде използван в разрешаването на големи предизвикателства пред медицината като лечението на аутизъм, затлъстяване и диабет.

Наскоро финландски изследователи установили, че консумацията на шоколад намалява риска от инсулт с цели 17%, освен това черният шоколад намалява холестерола, влияе добре на кожата и е изключително полезен при бременни жени, тъй като значително намалява стреса от настъпващите промени.

 

Яденето на шоколад подобрява паметта и развива абстрактното мислене. Не на последно място, макар и да звучи невероятно, шоколадът може да предотврати диабет, тъй като подобрява инсулиновата чувствителност.

 

За дамите, които пазят фигура и все още се чудят дали си заслужава да се награждават с парченце шоколад от време на време, имаме добри новини – шоколадът може да спомогне за ОТСЛАБВАНЕ! Едно парченце шоколад, 20 минути преди хранене, предизвиква хормонална реакция, която създава усещане за ситост.

 

До всички жени, мъже, деца и възрастни – не се колебайте да се наслаждавате на невероятните вкусове, които ви поднася шоколадът! Оказва се, че освен много, много вкусен, той е и много, много полезен!

19 август 2020
Промяна в плащанията

Във връзка с течащи промени и подобрения на нашия сайт, плащанията с карта са временно преустановени.

прочети още